Защо бъдещето на маркетинга е в Short-form видеата?

June 24, 2015 by in category Видео tagged as , , , , , with 0 and 0
watching short form video

Какво е short form video?

Short-form видеата обикновено са с продължителност по-малка от 10 минути и целят да провокират някаква реакция или да вдъхновят гледащия. Според сведения на ComScore, кратките видеа са най-популярният вид видео съдържание, гледан онлайн в момента.

Известно е, че инвестициите на бизнеса трябва да се насочват според посоката, към която отива вниманието на потребителите. Това може да изглежда съвсем очевидно, но трябва да имаме предвид, че навиците на дигиталните потребители непрекъснато еволюират, а от там – предпочитанията и вниманието им. 

Потребителите вече са убедени, че видеото не е просто забавна допълнителна функция, която случайно срещат, сърфирайки в мрежата. Видеото и по-конкретно краткото видео, е това, което ги кара да се връщат към един сайт неколкократно.

Платформи за разпространение

Появяват се нови и разнообразни сайтове за кратки видеа. Има разбира се и вече утвърдени платформи за разпространение на подобно кратко съдържание – добре познатите YouTube и Vimeo, както и мобилните – Vine, Snapchat, Instagram, Facebook. Желанието на брандовете да използват такива видеа за реклама става все по-голямо. Най-популярните кратки видеа (като вирусните или музикалните) могат лесно да съберат повече гледания от колкото по-дългите. Това е така, защото е по-възможно да бъдат гледани повече от веднъж, и то от различни устройства. Следователно инвестицията на компаниите в тази насока се възвръща. 

Резултати от различни изследвания сочат, че все повече хора използват интернет, за да гледат видео съдържание. Пазарът се развива според интересите на Facebook поколението, а те са ориентирани именно към подобно short-form съдържание, което вдъхновява, провокира или разсмива. Установено е, че видеото превръща посетители в потребители по-добре от останалите форми на дигитално съдържание (текст и снимки). 

Насоки при използването на кратко видео за реклама

Рекламодателите използват видео, за да ангажират общности в социалните медии. Брандовете се стремят да избягват директното рекламиране, като го заместват с оригинално съдържание – често под формата на видео. Съдържание, което е създадено, не за да продава, а за да спечели внимание, поддръжници, последователи. Едно видео в кратка форма има силата да шокира, изуми, впечатли, да накара потребителите да искат още и още такъв вид съдържание от вашия продукт или услуга. Помислете за клипове, разделени на отделни части (глави), които да разказват една по-голяма история. Така съдържанието става лесно смилаемо за аудиторията и ако е направено интригуващо, ще предизвика очакване и интерес към следващите части от историята.

Видео съдържанието е иновативен начин да споделяте истории, свързани с марката ви, но ключът е в това, докато разказвате историята, да приканвате към call to action, който превръща посетителите в потребители. Някои експерти съветват името на марката да се споменава (поне веднъж) още в първите 5 секунди от видеото, тъй като времетраенето на потребителското внимание е все по-ограничено. Освен това е важно още от самото начало потребителите ясно да разберат какво да очакват от видеото. Често се случва хората да прекъсват гледането, защото осъзнават, че по един или друг начин видеото не им доставя онова, от което се нуждаят или очакват. Затова, кажете им за какво става дума в клипа и го направете кратък и стегнат.

Тенденции

Наблюдават се някои трендове в използването на short-form видеа в световен мащаб. Можем да ги обобщим в следните категории:

№1 Новини

От скоро започнаха експерименти в информирането на потребителите чрез Инстаграм. Става дума за 15-секундни клипове, в които се съобщават някои от най-значимите събития. Основната идея тук е да държим потребителите “в час” с новостите. 

№2 “Как да…” и “Направи си сам”

Тук става дума за създаване на съдържание, полезно за потребителите, затова идеално пасва на компаниите, прилагащи inbound маркетинг стратегии. Тези видеа от една страна са директно обвързани с продукт, но от друга страна не са твърде натрапчиви за гледащия, тъй като са чудесен начин той да намери нещо полезно.

№3 Видео без звук (почти)

Може и да си мислите че нямото видео е отживелица, но трендовете в света на кратките видеа сочат друго. Възможно е видеото да е съпроводено с фонова музика, но тя не е от значение за основния смисъл. Чрез тези видеа може да се извлече максимална полза от функцията на Фейсбук за автоматично пускате (auto-play) – така потребителите не губят нищо.

№4 Взаимодействие

Постарайте се да научите какво се случва с феновете ви и установете връзка с тях. Можете да им предложите да направите нещо малко, но лично за тях. Ако предприемете нещо подобно, знайте, че не е възможно да изпълните всяко потребителско желание.

№5 Продукти в действие

Хората обичат да гледат продукти, които вършат нещо сами или действат като хора. Може и да е странно, но е забавно.

Ако сте пропуснали да се запознаете с друг, не по-малко разпространен вид кратко видео – video explainer, различните стилове и ефекта от тях за бизнеса, можете да го направите тук.

Add comment

© Пикселс ООД 2017