Explainer video – същност, видове и ползи

May 19, 2015 by in category Видео tagged as , , , with 0 and 0

Какво представлява?

Това е видео, с продължителност около 2 минути, което компаниите най-често използват, за да обяснят кои са, какво правят как работи някой техен продукт или услуга, с които могат да бъдат полезни при решаването на проблем на аудиторията си. Този вид съдържание се споделя онлайн и спомага за таргетиране на аудитория по лесен и забавен начин. Установено е, че видеото е онлайн съдържанието, с най-високa възвръщаемост на инвестицията. Затова и използването му с рекламни цели е все по-широко разпространено.

По-добро класиране в търсачките благодарение на видеo explainer-и. Защо?

Не е тайна фактът, че хората обичат видео съдържание, било то образователно или забавно. Имайки предвид това, Google счита видеото за една от най-интересните форми на онлайн съдържание, именно затова класира страниците с такъв вид content по-напред при търсене. Доказан факт е, че сайт, съдържащ видео на лендинг страницата си, има 53 пъти повече шансове да се класира на първа страница в Гугъл търсене, от колкото страница само с текстово съдържимо. Още една причина, влияеща на резултатите от класирането в търсачката на google – посетителите на една страница остават по-дълго на нея, ако тя съдържа видео. Един посетител обикновено задържа вниманието си върху сайт средно около 8 секунди, но ако това е страница с video explainer – времето на престой се увеличава до 2 минути – колкото е и средната дължина на едно подобно видео.

Помагат ли video експлейнърите при превръщането на посетителите в клиенти?

Анимираните видео експлейнъри лесно привличат вниманието и помагат на потенциалните клиенти да разберат същността на предлаганите продукт или услуга. Аудиторията лесно може да се идентифицира със създадени анимирани персони във видео explainer-a. Това засилва връзката между марката и потребителя, изгражда доверие. Освен това, 96% от потребителите, определят видео съдържанието като полезно при процеса на вземане на решение за покупка.

Споделяне в социалните медии

Най-често споделяното съдържание в социалните мрежи е видеото. Вероятно защото хората харесват интригуващи и забавни истории, но и обичат съдържание, което им носи ценна информация (особено ако тя е анимирана). Видео съдържанието се споделя 12 пъти повече от колкото текстове и линкове взети заедно. Всяка минута в Twitter се споделят 700 видеа. А 67% от всички гледания в YouTube идват от explainer и instructional видеа (разяснения и инструкции).

Може ли едно explainer video да се превърне във вирусно (viral)?

Знаем, че два от най-споделяните видове видео съдържание са забавното и полезното. Видео експлейнъри-те имат потенциала, съчетавайки тези два фактора за масово споделяне, да се превърнат във вирусни. Историята познава компания, използвала този тип съдържание, благодарение на който за 5 години се сдобива с 100 милиона ползватели – DropBox.

Различни стилове

Съществуват няколко различни стила, в които едно видео може да бъде създадено, в зависимост от това за какъв продукт или услуга става дума, както и от таргет аудиторията, разбира се. Някои от най-разпространените видове са:

Анимирано видео – Един от най-широко използваните стилове, наричан още комикс стил. При него се използват похвати като музика, звукови ефекти, цветни анимации, които лесно да привлекат вниманието на гледащия. Подходящ е за разказване на история с герои, които да придадат човешки облик на марката и да предизвикат емоция. Този тип видеа са отличен избор за малък или скоро започнал бизнес.

Анимация върху бяла дъска – Дигитален вариант на стандартното писане и рисуване върху бяла дъска. Най-подходящи са при наличие на сложна информация, която трябва да се обясни лесно и достъпно.

Motion graphics – Съживяване на графичния дизайн чрез анимация. Използват се графични елемени, с които по елегантен начин се представя нужната информация. Подходящи са за сериозни бизнеси, като финансови институции и др.

Действие на живо – Представлява видео, записано с камера, в което участват реални хора, подобие на кратък филм с маркетингови цели. Този тип видеа са предпочитани от компании, които искт да осъществят лична връзка с аудиторията си.

Screencast видео – В същността му стои заснемане на екрана на компютър или телефон, на който се показва как работи определена услуга или продукт. Обикновено компании с нисък бюджет избират този стил експлейнър.

Add comment

© Пикселс ООД 2019