Дигитална агенция за дигитален маркетинг, Фейсбук реклама

Какво е маркетинг чрез съдържание ?

[ish_image image=”2725″ size=”theme-half” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″]

Маркетингът чрез съдържание доказа в последните няколко години, че трябва да е неизменна част от маркетинговата стратегия на всеки съвременен бизнес.

Създаването на съдържание, планирането му, публикуването му, промотирането му и анализа на резултатите може да звучи леко непознато за повечето специалисти по традиционен маркетинг. И това е напълно нормално, тъй като това са типични процеси в сферата на печатните медии, а не на традиционната реклама.

Ако не разбирате добре маркетинга чрез съдържание или не знаете как да го интегрирате в маркетинг стратегията си, то тази статия е за вас.

[ish_headline tag_size=”h2″ icon_align=”left” tag=”h” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″]Защо да създавате съдържание?[/ish_headline]

Просто защото поведението на потребителите се промени. Социалните мрежи и дигиталните технологии преобразиха начина, по който комуникираме, консумираме информация и се забавляваме. Потенциалните ви клиенти вече прекарват времето си основно пред мобилните си устройства и компютрите си, за сметка на телевизорите си и любимите си списания. Искате ли потенциалните ви клиенти да намерят информация за вашия бизнес? Или предпочитате да оставите празнота, която конкурентите ви да напълнят с тяхното полезно и забавно съдържание.

[ish_headline tag_size=”h2″ icon_align=”left” tag=”h” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″]Не купувате рекламно време, без да имате реклами, за които да го ползвате.[/ish_headline]

И не създавате съдържание, без да знаете каква е целта му. В маркетинга на съдържание всичко се свежда до клиентите. Създавате съдържание, от което клиентите ви се нуждаят и искат. Целта на маркетинга чрез съдържание е да създаде полезно съдържание (като например инфографика или доклад), което вашите потенциални клиенти ще сметнат за ценно. По този начин засилваме връзката им с марката, което води до увеличаване на продажбите. Особено съдържанието в социалните мрежи се е доказало като ефективно за увеличаване на популярността на марката, трафика на сайта и възможностите за директна връзка с клиентите.

[ish_headline tag_size=”h2″ icon_align=”left” tag=”h” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″]Откъде да започнем?[/ish_headline]

Започвате с целите. Ако нямате такива, създайте си. Това може да са : увеличаване на трафика на сайта ви, увеличаване на Facebook феновете ви, намаляване на броя на оплакванията. След това проучете нуждите на потребителите си и започнете да създавате съдържание, което да им демонстрира как вашият бизнес ще отговори на тези нужди.

[ish_image image=”2724″ size=”theme-half” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″][ish_headline tag_size=”h2″ icon_align=”left” tag=”h” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″]Календар за съдържание[/ish_headline]

Планирането на съдържанието е най-важната част след създаването му. Кое, кога и къде ще бъде публикувано? Най-добре започнете с годишно разпределение на темите, след това с месечно и накрая седмично. Ще видите как определени теми се появяват покрай празниците или големите събития. Използвайте тези теми за основа. В кои социални медии ще бъде споделено? Различните социални медии са подходящи за различен тип съдържание. По кое време на деня? През различните часове на деня, съдържанието ви ще бъде видяно от различни хора и прието по различен начин. Какъв тип – статия, снимка, видео, книга или инфографика. Понякога ще се нуждаете от различен тип съдържание за една и съща тема. Не спирайте да планирате. Докато се усетите ще си имате календар за съдържание, досущ като при водещите списания.

[ish_headline tag_size=”h2″ icon_align=”left” tag=”h” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″]Измервайте и анализирайте резултатите[/ish_headline]

Помните ли как създадохте съдържанието си около определени цели. Тези цели трябва да са измерими. Уверете се, че ги изпълнявате. Едно от големите предимства на маркетинга чрез съдържание и маркетинга в социалните медии е, че можете да проследите и анализирате всяка една публикувана снимка, всяко едно споделяне. Възползвайте се от това. Ако ползвате агенция и тя не ви предоставя месечни резултати и анализ от трафика на уебсайта или блога ви или от случващото си на facebook страницата ви, това означава, че е време за нова агенция. Маркетингът е процес, който не трябва да бъде прекъсван, а анализът е част от този процес. Трябва постоянно да измервате и анализирате резултатите си, за да подобрявате стратегията, съдържанието и календара си.

[ish_headline tag_size=”h2″ icon_align=”left” tag=”h” tooltip_color=”color1″ tooltip_text_color=”color3″]Маркетингът чрез съдържание отнема време и ресурси[/ish_headline]

Не очаквайте чудеса. Няма как за месец-два да постигнете някакви феноменални резултати. Маркетингът чрез съдържание е ефективен, но отнема много време и ресурси. Хубавото е, че създава нещо ценно за потребителите и в същото време им помага изберат вашия продукт или услуга.

Leave a Comment.